Projekt budowlany hali w 2026 roku: co zmieniło się od 5 listopada?
Jeśli projekt hali jest gotowy, ale wniosek o pozwolenie na budowę nie został jeszcze złożony, poproś projektanta o sprawdzenie rysunku zagospodarowania działki. Od 5 listopada 2026 r. obowiązuje nowa zasada zapisu wymiarów. Przy inwestycji obejmującej obiekt użyteczności publicznej trzeba sprawdzić także opis dostępności. Obie zmiany wynikają z rozporządzenia z 27 kwietnia 2026 r. (Dz.U. poz. 597).
Wymiary na rysunku zagospodarowania działki
Na rysunku projektu zagospodarowania działki lub terenu (PZT) odległości od granic, odległości między obiektami i urządzeniami budowlanymi oraz ich wymiary zapisuje się z dokładnością do 0,01 m, w zakresie potrzebnym do sprawdzenia zgodności z przepisami. Pełne metry można zapisać z jednym miejscem po przecinku, np. 4,0 m. Wymiar 4,25 m zapisuje się z dwoma miejscami po przecinku. Podstawa: § 1 pkt 3 lit. b rozporządzenia.
W projekcie hali zacznij od sprawdzenia, czy z rysunku można jednoznacznie odczytać odległość budynku od granicy działki i sąsiednich obiektów. Zmiana dotyczy zapisu na rysunku. Sama w sobie nie zmienia wymaganych odległości ani nie nakazuje przesunięcia hali.

Kiedy trzeba uzupełnić opis dostępności?
Nowelizacja określa minimalny zakres opisu dostępności w projekcie architektoniczno-budowlanym (PAB) obiektów użyteczności publicznej i budynków mieszkalnych wielorodzinnych. Opis obejmuje m.in. dojście i wejście, dostęp do kondygnacji, przestrzeni ogólnodostępnych i miejsc postojowych. Przy hali z częścią biurową lub usługową projektant powinien ustalić, czy ten przepis ma zastosowanie. Podstawa: § 1 pkt 4 lit. a rozporządzenia.
Czy każda nowa hala musi mieć miejsce schronienia?
Nie. Przepisy obowiązujące od 19 maja 2026 r. określają zakres dokumentacji, gdy inwestycja obejmuje obiekt zbiorowej ochrony, w tym obiekt projektowany z myślą o zorganizowaniu miejsca doraźnego schronienia. Samo rozporządzenie o formie projektu nie nakłada obowiązku budowy schronu w każdej hali. Podstawa: § 1 rozporządzenia.
Projekt był gotowy wcześniej. Czy trzeba go poprawiać?
Liczy się etap formalny inwestycji, a nie sama data ukończenia projektu. Jeśli wniosek o pozwolenie na budowę złożono przed 5 listopada, przepisy przejściowe zachowują dotychczasowe zasady w zakresie wymiarowania i opisu dostępności. Gdy dokumentacja była gotowa, ale wniosku jeszcze nie złożono, projektant powinien sprawdzić, czy zachodzi inna przesłanka przejściowa, a jeśli nie, dostosować projekt przed złożeniem. Podstawa: § 2 ust. 2–3 rozporządzenia.
Zobacz też: Pozwolenie na budowę hali przemysłowej: dokumenty, procedura i koszty.
Planujesz budowę lub rozbudowę hali? Przygotuj numer działki, planowane przeznaczenie obiektu i informację o etapie dokumentacji.
SKONSULTUJ INWESTYCJĘ